top of page

DüÅŸmanlarının Korkulu Rüyası, Bir Alman Efsanesi

TIGER I

Tiger I (Resmi adıyla Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf. E) Nazi  Almanyası tarafından 1942'den 1944 yazına kadar üretilen bir ağır tanktır.

​

Bu tankı illâki bir yerlerden duymuÅŸsunuzdur. Özellikle World of Tanks oyununda herkesin sevdiÄŸi bu tankın bir de tarihçesini öÄŸrenmek ister misiniz? O zaman gelin ve beraber bakalım.

​

GeliÅŸtirilme

 

Naziler, daha doÄŸrusu Nazi partisi iktidara geldiÄŸinde Adolf Hitler önderliÄŸinde ülkenin her alanında önemli  yeniliklerde bulunuldu. Ve tabiki bu yeniliklerin biri de orduydu. Her ne kadar Versay anlaÅŸması yürürlükte olsada Adolf Hitler bu AnlaÅŸmayı çiÄŸniyor ve ülkesi için her alanda yenilik yapıyordu. Yani ülke sanayileÅŸme sürecindeydi.

​

1937 senesinde Henschel firması 35 ton ağırlığında olacak ÅŸekilde ağır tank yapmayı planladı. Ancak bu gereksizdi . Çünkü Blitzkriegde yani Yıldırım harbinde Panzer III ve Panzer IV tankları, düÅŸman tanklarını bozguna uÄŸratmıştı. Fakat 1941 yılında Almanlar T34 ve KV tanklarınla karşılaÅŸmaya baÅŸladı. Panzer III ve Panzer IV tankları bu tankların zırhlarını önünden düÅŸük ihtimalle delebiliyordu. Ä°ÅŸte bu noktada artık ağır tanklara gereksinim arttı. 

​

Hitler bunun üzerine Porsche'ye ağır tank yapılması emrini verdi. Porsche o zamanlarda araba üretiyordu. Her ne kadar araba üretiyor olsa da emir Hitler'den geldiÄŸi için yapmak zorundaydılar. Ä°lk baÅŸta ne yapacaklarına tam karar veremediler. Ancak daha sonra tasarımcılar VK 45.02 tasarımının üretilmesine hem fikir oldular. Bu arada Henschel markasıda projeye dâhil olduÄŸunu açıklamış ve o da tasarımlara baÅŸlamıştı. Yani iki firma bir rekabete girmiÅŸti.

​

Heinz Guderian üretilecek olan tanka 8,8 cm KwK 36 L/56 topu takılmasını istedi. Çünkü Blitzkrieg yâni Yıldırım Harbinde bu top, düÅŸman zırhlılarına karşı çok iÅŸe yaramıştı. Heinz Guderian Hitler'e bunu söyleyince bu fikri çok doÄŸru buldu ve Hitler 8,8 cm KwK 36 L/56 topunun takılmasını emretti. 

​

Plana göre Ä°ki firma 1942'de Hitler'in doÄŸum gününe kadar tanklarının prototiplerini Hitler'e sunacaklardı. AÅŸağıda Porsche firmasının ve Henschel firmasının Tiger tanklarının prototiplerine bakabilirsiniz.

(Porsche Tasarımı)

(Henschel Tasarımı)

Hitlere Sunma

​

Her iki firmada prototiplerini bitirmiÅŸ ve Hitler'e göstermek için hazırlardı. Ancak ne var ki Porsche, prototipini sunarken prototipin motorunda yangın çıkmış ve bu yüzden Hitler çok sinirlenmiÅŸti. Bir de üstelik Porsche tasarımı Henschel tasarımından biraz daha karmaşıktı. Bunun üzerine Hitler Henschel tasarımını seçti ve Henschel'dan olabildiÄŸince hızlı bir ÅŸekilde Tiger tankı üretilmesi istendi.

​

Savaş Meydanı

​

Temmuz 1942'de Tiger'lar savaÅŸlarda görünmeye baÅŸlandı. Tiger tankları ilk olarak Leningrad KuÅŸatmasında görev aldı. Bu savaÅŸta Tiger'lar önemli baÅŸarılar elde etti.

​

-Ünlü tank ası Otto Carius Tiger I tankıyla çoÄŸunlukla doÄŸu cephesinde olmak üzere 150'den fazla tank imha etmiÅŸtir. Otto Carius'un bir diÄŸer baÅŸarısı ise Tiger Tankıyla bir uçak düÅŸürmesidir.

​

-13 Haziran 1944 tarihinde Villers-Bocage muharebesinde SS 101. Ağır Panzer Taburu'nun 2. BölüÄŸüne baÄŸlı Michael Witmann komutasındaki Tiger I 12'si tank olmak üzere toplam 27 zırhlı aracı imha etti.

​

Tiger I tankının baÅŸarıları anlatmakla bitmez . Bu tank her zaman müttefiklerin korkulu rüyasıydı. Karşılarına bir Tiger tankının çıkmasını asla istemezlerdi.

​

Son

​

1944 tarihinde Hitler'in emriyle ağır tankların geliÅŸtirilmesi durduruldu. Çünkü onlar hep ağır tank yaptıkça, yaptıkları bu ağır tanklar hep hantal ve yavaÅŸ oluyordu. Müttefikler T-34 gibi KV-1 gibi M4 Sherman gibi üretimi ucuz ve etkili tanklar yapmaya devam ediyorken, Almanlar daha ağır tanklar yapıyor ve bu ağır tanklardan az sayıda üretiyorlardı. Çünkü bir tanesinin maliyeti çok fazlaydı.

​

Aslında Almanların hatası ülkelerini kurtarmanın yolununun ağır tanklar olduÄŸunu düÅŸünmeleriydi. Müttefikler üretimi kolay ve daha ucuz tanklar üretirken Almanlar Maus gibi Tiger II gibi ağır tanklar üzerine yoÄŸunlaşıyorlardı.

 

Ağır tankların geliÅŸtirilmesi iptal edilmiÅŸsede Tigerlar 2. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar hep hizmet gördüler.

​

Her ne olursa olsun, Tiger I her zaman bizim için mükemmel bir tanktır ve hiç bir zaman unutulmayacaktır. 

Özellikler

 

Sizin ''Yav kardeÅŸim sen bu tankın tarihini anlattın, Eyvallah. Ama birazda özelliklerini anlat'' dediÄŸinizi duyar gibiyim. Hay hay, gelin ve özelliklerine bakalım.

​

Zırh

​

Sevgili dostlar ! Gelin ve bu inanılmaz tankın ilk önce zırhına göz atalım:

​

-Gövde Zırhı

​

Tiger I'in ön zırhı 100 mm'dir. Ancak ön zırhı neredeyse 90 derecedir. Yâni çok eÄŸim yok. Size bunun kötü olmasını ÅŸöyle anlatayım. EÄŸer bir zırha eÄŸim verirseniz, o zırhın etkinliÄŸi daha da artar. Örnek verecek olursak ; eÄŸer 100 mm'lik bir zırha 60 derecelik açı verirseniz bu zırhın etkisi 200 mm'ye çıkar. 

 

Ne var ki Tiger I'in ön zırhında neredeyse hiç eÄŸimli zırh yoktur. Ä°ÅŸte bu özellik tankın en kötü yanlarından biridir.

​

Tankın gövdesinin yan zırhları 80 mm'dir. Ve bu zırhdada hiç eÄŸim yoktur. Gövdenin arka zırhıda yan zırhları gibi 80 mm'dir.

​

-Taret Zırhı

​

Taretin ön zırhı 100 mm, yan zırhları ve arka zırhı ise 80 mm kalınlığındadır.

​

Dostlar, farkettiyseniz Sovyetlerin T-34 tanklarının ön zırhı eÄŸimlidir. Zaten bu yüzden Panzer III ve Panzer IV tankları T-34'lerin ön zırhını delmede çok zorlanıyordu. Ancak ne var ki Tiger I'in ön zırhında neredeyse hiç eÄŸim yoktur.

​

Top

​

Yukarıda tankın tarihini anlatırken Heinz Guderian'ın 8,8 cm KwK 36 L/56 topunun takılmasını istediÄŸini ve Hitler'in bunu onayladığını söylemiÅŸtik. Ä°ÅŸte bu yüzden Tiger I tankının ana silahi bu toptur. Bu topun 3 tane mühimmatı vardır. Bunlar; Pzgr. 39 (APCBC) , Pzgr. 40 (APCR) ve Gr. 39 HL (HEAT) mühimmatlarıdır.

​

Peki ya topun bu mühimmatları ne kadar kalınlıkta zırh deler ?

​

Bu ölümcül topun 30 derecelik eÄŸimli bir zırha etkileri ÅŸöyledir:

​

-Pzgr. 39 (APCBC) mermisi ;

​

100 metrede 120 mm,

500 metrede 110 mm,

1000 metrede 99 mm,

1500 metrede 91 mm,

2000 metrede 83 mm kalınlığında zırh delmektedir.

​

Ağırlığı 10.2 kg ve namlu çıkış hızı ise 773 m/s'dir.

​

-Pzgr. 40 (APCR) mermisi ise ;

​

100 metrede 171 mm,

500 metrede 156 mm,

1000 metrede 138 mm,

1500 metrede 123 mm,

200 metrede 110 mm kalınlığında zırh delebilmektedir.

​

Ağırlığı 7.3 kg ve namlu çıkış hızı ise 930 m/s'dir.

​

-Gr. 39 HL (HEAT) mermisi ise

​

100 metrede 90 mm,

500 metrede 90 mm,

1000 metrede 90 mm,

1500 metrede 90 mm,

2000 metrede 90 mm kalınlığında zırh delebilmektedir.

​

Ağırlığı 7.65 kg ve namlu çıkış hızı 600 m/s'dir.

​

Motor

​

Tiger I'e motor olarak 700 beygir gücünde olan Maybach HL230 P45 motoru takılmıştır. Tankın hızı 40 km/sa 'dir.

​

Mürettebat

​

Bu tankın mürettebat sayısı komutan, yükleyici, niÅŸancı, sürücü ve telsiz operatöründen olmak üzere 5 kiÅŸidir. 

bottom of page